perjantai 23. lokakuuta 2009

Krisen befrämjar Rysslands mänskliga rättigheter?

I TV nyligen förklarade en ivrig jänta, medlem av ”Nashi” (Putinjugend) att ”Estland anslöt sig frivilligt till Sovjetunionen 1939 för att få skydd mot Nazityskland”. Att ryska Duman under Gorbatjov-tiden förklarade att Molotov-Ribbentrop avtalet (där Hitler och Stalin överenskom över hur bytet skulle delas) var brottsligt, minns få i dagens Ryssland. Förfalskning av historiska fakta går lätt om fri debatt inte tillåts. Man slår bara fascist/nationalist-stämpeln på dem som talar sanning. Den enda fria blaskan i Ryssland som inte kan anklagas för historieförfalskning är Novaja Gazeta.

http://en.novayagazeta.ru/

Men den som försöker förstå dagens Ryssland blir förvirrad. Uppfattningen att ”det goda” kämpar mot ”det onda” är överförenklad. Nutiden avspeglar historien via bolsjevikernas kriminella regim till det forna tsar-klassamhället. Den del av den gamla överklassen som överlevde revolutionen bildade snabbt den nya socialistiska makteliten, och ur likhögarna efter Stalins blodiga krig mot landsbygden på trettiotalet uppstod nya regionala maktcentra, speciellt inom polismakten, som ytterligare förstärktes under andra världskriget där tiotals miljoner ryssar dog, inte bara dödade av tyskarna, utan även dödade av regimen.

Plundringen av statsegendomen på 1990-talet skapade sinsemellan stridiga miljonärer, oligarker. När Vladimir Putin efterträdde Boris Jeltsin togs den politiska makten över av polisbyråkratin FSB (förra KGB) som lierade sig med vissa oligarker och eliminerade andra.
Även FSB delade bytet en gång till bl.a. genom att plundra gasbolaget Gazprom som först köpte in företag dyrt och sedan sålde dem billigt till S:t Petersburgkretsarna. Detta ledde till att Gazprom i dag har 55 miljarder dollar (!) i skulder och ingen chans att göra nödvändiga investeringar för att hindra gasen från att sina.

Orsaken till att Putin och speciellt Medvedev föröker blidka väst (Medveded har nu fattat att oppositionsblaskan Novaja Gazeta måste skyddas för att inte slutligen fördärva ryktet!) är brist på investeringskapital. Men krisen kom olämpligt, västinvesterarna är ändå inte i dag intresserade av att satsa i Ryssland.

Men tillbaka till ”Nashi” som finansieras av Gazprom. De ”spontana” ungdomsdemonstrationerna mot Novaja Gazeta har ebbat ut. Varför? Antagligen på order ovanifrån, se ovan.

Putinkritikern oligarken Alexander Lebedev har inte hamnat till Sibirien som Mihhail Hodorkovski, utan i stället fått mera inflytande. Tillsammans med Michail Gorbatjov äger han numera Novaja Gazeta och han äger också en liten del av Gazprom! Lebedev kommer från akadademikerkretsar i Moskva och trots att han var KGB-agent i London på åttiotalet har han aldrig hört till de inre (S:t Petersburg-) kretsarna.

Fyra journalister på Novaja Gazeta har skjutits de senaste åren, men nu får vi hoppas att regimen skyddar de som finns kvar för mördarna, som sannoligt kommer från Tjejeniens Kremlvänliga regim (president Razman Kadyrov) vars illdåd rapporterats av Novaja Gazeta.

Journalisterna vid tidningen är mera intresserade av mänskliga rättigheter än av ekonomi och Gazprom har fått vara i fred för avslöjande reportage. Vissa av tidningens ekonomiska reportage har avslöjats som felaktiga och okunniga, till stor förtjusning för Nashi-gänget.
Lebedev är trots sin demokratiska och humanistiska livssyn en Playboy, en del av den ekonomiska maffian och delägare i Gazprom, som absolut inte har råd med dåliga nyheter om mord och terror vilka ytterligare skulle skrämma bort västkapitalisterna.

I detta avseende har Lebedev, Putin, Medvedev och Novaja Gazeta samma objektiva intressen. (Obs att ordet objektiva är en marxistisk term.......). Om den ekonomiska krisen har något gott med sig, kan det tänkas att den befrämjar mänskliga rättigheter i Ryssland.

1 kommentti:

  1. Bra skrivet, men är du inte onödigt vänlig mot Putin?

    VastaaPoista