keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Litvinenko, polonium och stenkol

Kommunistiska agenter mördade i Paris redan på 1920-talet många ryssar som flytt revolutionen. Citerar en bolsjevikisk kampsång: "fastän vårt reningsarbete är hemskt, är det förutsättningen för massornas lycka..."

Men inga "massor" stödde bolsjevikerna år 1918. Det var endast en fräck statskupp av en klick ideologiskt förblindade fanatiker, som för ”reningsarbetet” skapade en fasansfull säkerhetspolis. Efter år 1954 kallades den KGB. Nuförtiden heter den FSB.

KGB/FSB-andan påminner om den italienska maffian, ett slutet toppstyrt sällskap.

Under slagsmålet om den sovjetiska statsegendomen på 1990-talet var säkerhetspolisen splittrad. Oligarken Boris Berezovsky, en nära vän till president Boris Jeltsin, backade upp förra KGB-officeren Vladimir Putin i hans karriär, men fann snart att han närt en orm vid sin barm. En grupp FSB-agenter fick år 1998 order av någon, ingen vet vem, att mörda Berezovsky.
Normalt skulle mordet ha utförts elegant, men FSB-officeren Alexander Litvinenko, en färgstark och inte så litet dumdristig person slog larm. År 1998 ställde han med några kamrater upp i TV på en presskonferens och avslöjade ordern.

Eftersom Berezovsky fortfarande hade starka stödtrupper (men folk som han lurat på pengar hatade honom) hände ingenting genast. Men snart dalade Berzovskys stjärna och Litvinenko med familj blev mordhotad. Hans kamrater från TV-framträdandet gjorde avbön. Berezovsky och Litvinenko flydde till England och agiterade sedan agiterade aggressivt mot Putin, som enat FSB i den gamla KGB-andan. Alla anti-Putinhistorier dög för de båda flyktingarna, både verkliga och (förmodeligen även) påhittade.

Litvinenko mördades med polonium år 2006. Ingen borde ha fått reda på dödsorsaken eftersom polonium inte avger röntgenstrålning, utan endast alfastrålning som inte kan mätas med vanliga instrument. Men av en lyckträff fick britterna reda på dödsorsaken och spårade poloniet i restauranger, sjukhus, och i flygplanen till Moskva. Giftet hade hämtats till England av två f.d. FSB-agenter Lugovoy och Kovtun som inte endast samarbetat med Berezovsky och Litvinenko i utredningar om investeringsobjekt i Ryssland, utan även med Englands säkerhetstjänst!

Mordet har inspirerat till otaliga konspirationsteorier. De mest fantastiska producerar ryssarna och i dessa är Lugovoy givetvis oskyldig som ett lamm.

Citerar mannen på gatan i Kiev: "Sasha (Alexander Litvinenko) visste för mycket och snackade för mycket. Sådana har KGB alltid eliminerat. Helt normalt alltså."

Knappast är Vladimir Putin skyldig till mordet på Litvinenko. Men närstående kretsar inom FSB har förmodligen hämnats på "förrädaren" som vägrade fortsätta den snuskiga verksamheten.

EU är beroende av rysk gas som numera kontrolleras av FSB via Gazprom. Kravet att Lugovoy skall överlämnas till England avfärdas med ett hånskratt i Moskva. Nu har regimen även "massornas" stöd eftersom TV-stationerna blivit regeringens propagandainstrument.

EU pysslar främst med växthuseffekt trots att många är mera bekymrade över det ökade beroendet av Ryssland. Det finns lyckligtvis tre av Ryssland och Mellanöstern helt oberoende energikällor: stenkol, uran, och förnybara. EU borde i dag satsa på dessa tre.

Men tyvärr är endast förnybara miljöpolitiskt korrekta.

1 kommentti:

  1. Trodde verkligen mördarna att polonium inte kan spåras? De antog väl att britterna har lika dålig mätutrustning som de själva har. Hur många obekväma typer har mördats i Ryssland med polonium utan att någon haft en aning om den egentliga dösorsaken?

    nimim. en beundrare av din mångsidiga blogg!

    VastaaPoista