maanantai 1. kesäkuuta 2009

Turve on Suomelle ihanteellinen poltto- ja raaka-aine!

Suomessa on n. 10 milj. ha turvemaata. Puolet, 5 Mha on "metsäojitettu", toinen puoli, 5 Mha on luonnontilassa, ja tästa osasta n. 2 Mha on luonnosuojelualuetta. Turvetuotannossa on vain n. 50.000 ha (0,5% !) ja tämä pieni osa tuottaa hyvinkin tärkeän osan Suomen energiasta.

Metsäojitetun 5 Mha turvemäärän energiasisältö on suurempi, kuin Pohjanmeren öljyvarat.

Ojitusvillitys on onneksi jo loppunut. Energiatuotannon kannalta on aivan liikaa ojitettu, mutta ojituksen tarkoitus olikin puutuotannon lisäys. Itse asiassa koko ojittamaton 5 Mha voitaisiin rauhoittaa.....

Mitä tapahtuu, kun suo on ojitettu? Pinnalla koivun kasvu lisääntyy, mutta kuivuva turvekerros alkaa hajota hiildioksidiksi ja vedeksi. 10.000 vuoden aikana sitoutunut aurinkoenergia menee hukkaan jollei turve korjata talteen. Sama määrä hiilidioksidia vapautuu, kun turve poltetaan energiaksi mutta vastaavasti säästetään kivihiiltä.

Kun siirrytään kivihiilestä turpeeseen päästövähennys on siis itse asiassa 100%.

Kun turvekerros on poistettu, alusta on mainio kasvualusta ruokohelvelle tai männylle. Aurinkoenergian absorbointi biomassaan lähtee komeasti käyntiin. Tämä on kestävää kehitystä.

EU:n nihkeä suhtautuminen turpeeseen perustuu virheelliseen asiatietoon, typerään luontoromantiikkaan, vihreän ideologiaan ja Satu Hassiin (vihr).

Sen sijaan Eija-Riitta Korhola (kok) on tässä asiassa toiminut hyvin. Mutta hän tarvitsee suomalaisen kaverin joka tukee häntä. Siis numero 122 Jarl Ahlbeck.

1 kommentti:

  1. Hyvä hyvä Satu Hassi ja Vihreät!!! Kansa on puhunut.

    VastaaPoista