Hej alla! Det här skrev jag i Turun Sanomat under "vieraskynä". Vad tycks?
Varokaa vihreää kuristusköyttä
Turun Sanomat 21.7 2009 02:27:33
Vaikka olen täysin samaa mieltä ilmastonmuutoksesta kuin Raimo Lantee (TS 8.7.), kannatan polttoaineita säästävää teknologiaa, jota olen saanut olla mukana kehittämässä jo pari vuosikymmentä.
Mutta kuten Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala ansiokkaassa kirjoituksessaan (TS 8.7.) alleviivaa, maakohtaiset hiilidioksidipäästöjen vähentämisvaatimukset eivät välttämättä edistä teknologian kehitystä.
Sen sijaan on käytettävä suhteellisia energialukuja. Jokaiseen tarkoitukseen käytetty polttoainemäärä jaetaan esimerkiksi tuotetulla tonnilla terästä, tuotetulla sähkömäärällä, ajetulla kilometrimäärällä tai vaikkapa kansantuotteella (BNP). Ryhmä huippututkijoita, mm. professori Atte Korhola kannattaa tällaista laskentatapaa tuoreessa raportissa 6.7. Englanninkielinen raportti on luettavissa netillä osoitteella: http://www.helsinki.fi/lehdisto/ClimatePolBackonCourse060709.pdf
l
Kun jaetaan polttoainemäärä kansantuotteella, saadaan luku, joka ilmoittaa, kuinka paljon fossiilista energiaa tarvitaan aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin luomiseen. Kiina käytti viime vuonna 75 prosenttia enemmän fossiilista energiaa BNP:tä kohti kuin EU-maat ja Japani, Yhdysvallat käytti 50 prosenttia enemmän, ja Venäjä käytti 150 prosenttia enemmän fossiilisia polttoaineita BNP:tä kohti kuin EU.
Venäjän hulvaton energiantuhlaus on jäänne sosialistisesta suunnitelmataloudesta. Mutta tilanne ennen vertailuvuotta 1990 oli vielä pahempi, koska sen jälkeen suljettiin suurimmat panssarivaunu- ja ydinpommitehtaat. Nykyisen ilmastopolitiikan järjettömyys näkyy siinä, että venäläiset oligarkit voivat myydä päästöoikeuksia. Näin suomalainenkin eläkeläinen saattaa subventoida sähkölaskunsa kautta venäläisten citymaasturihankintoja ”ilmastonmuutoksen torjunnan” varjolla.
l
Terästonnin tuottamiseen kuluu Kiinassa keskimäärin 0,87 tonnia kivihiiltä, kun taas Rautaruukki tarvitsee suomalaisen insinööritaidon ansiosta alle puolet eli 0,4 tonnia kivihiiltä.
Sijoittajat (esimerkiksi amerikkalaiset eläkesäätiöt) voivat tänään satsata rahansa mihin itse haluavat. Tuotteet kaupataan maapallon ympäri. Saastuttava tehdas sellaisessa maassa, missä polttoaine on halpa tai valtion subventoima, tuottaa sijoittajille suurempia voittoja kuin kalliilla ympäristöteknologialla varustettu moderni monimutkainen tehdas, joka lisäksi maksaa työläisille kunnollisia palkkoja.
EU:n ja Suomen poliitikkojen on oltava tarkkoja, etteivät kurista omaa ympäristöystävällistä teollisuutta ja kansan hyvinvointia vihreällä köydellä. Oman raskaan teollisuustuotannon ansiosta Suomen keskipalkka on 2 700 euroa kuukaudessa, kun taas Viron keskipalkka on vain 500 euroa kuukaudessa. Pelonsekaisin tuntein kylmenevässä ilmastossa odotamme Kööpenhaminan joulukuun ilmastokokousta.
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja ympäristötekniikan dosentti.
Jarl Ahlbeck
perjantai 24. heinäkuuta 2009
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)